Jezera su smještena na jugoistočnoj strani otoka Murtera, najvećeg u skupini šibenskih otoka. Otok je zanimljiv po svojoj blizini kopnu, s kojim ga spaja most. Jezera su uvučena u zaljev (oblik potkove), koji je okružen pitomim brežuljcima. Zbog svog prirodnog položaja mjesto nije izloženo udarima jačih vjetrova, pa je njegova uvala idealno pristanište i stanište za manja plovila. U jezerskoj luci nalazi se i Aci marina sa 220 vezova. Uz marinu je benzinska crpka i dizalica kapaciteta 10t, zatim ANA; nautička akademija; škola jedrenja te incijator i suorganizator otvorenog hrvatskog prvenstva u jedrenju, a koja u ljetnim mjesecima organizira školu jedrenja. Jezera su svoje ime dobila po brojnim lokvama koje se za jačih kiša stvaraju u krškim udolinama.

U jezerima je 1722. godine na temeljima stare srednjovjekovne crkve, sagrađena župna crkva Gospe od Zdravlja u stilu mediteranskog baroka. Uz crkvu je zvonik visok 32 metra s kojeg se pruža prekrasan pogled na mjesto i okolicu. Unutrašnjost crkve urešena je sa sedam lijepih oltara od koih je oltar od Gospe Žalosne jedan od najljepših rezbarenih primjera drevnih oltara u Dalmaciji. U luci je crkvica sv. Ivana Trogirskog iz 17.st, crkvica sv. Roka u polju je iz 16. st., a crkvica sv. Nikole u uvali Murtar je iz 15 st. Na brdu Kružak 1780 g. sagrađena je crkvica sv. Konstancija, koja je obnovljena 1994.

No, ljeti turisti ne razmišljaju o padalinama, jer Jezera nude obilje sunca, čisto more i moštvo uvala s prekrasnim plažama, što su preduvjeti za miran i ugodan odmor. . Jezera su jedna od polaznih luka za plovidbu na Kornate. Osim uobičajenih izleta na Krku i Kornatu, u Jezerima se nude ribarski izleti brodovima oko otoka Murtera, na obližnje otoke te NP Kornate . Gosti mogu uživati u ribarskim specijaltetima čim se izvade iz ribarskih mreža. Uživat će posebice ljubitelji ribljih specijaliteta, jer je svježa riba ovdje dio svakidašnjeg jelovnika.

U Jezerima postoji Športsko-ribolovno društvo preko kojeg se možete uključiti u ribolov i dobiti ribarske športske dozvole. Incijatori su i suorganizatori Big Game fishinga u Jezerima ; međunarodnog športskog natjecanja koji okuplja športske ribolovce sa svih kontinenata a održava se krajem rujna. Uz lijepu šetnicu i parkove na obali nižu se: pošta,mjenjačnica, ugostiteljski objekti, turistički uredi i trgovine. Sve to zaokružuje sliku jednog ugodnog tuističkog mjesta. Turistička ponuda Jezera su i "Jezerski dani mora", priredbe kulturnog zabavnog i športskog sadržaja. Osobito su gostima zanimljive večeri "Kako su feštali i živili naši stari" gdje se prikazuju stari zanati i običaji, te večeri čakavske poezije i folkora gdje se uz poznate čakavske književnike okupljaju klape i folkorne grupe mediteranskog ugođaja.

Ponudom domaćih proizvoda, kuhinjom pripremljenom na tradicionalni način, posebice ribljim specijalitetima te svim uvjetima za miran otočki odmor, Jezera će udovoljiti i najzahtjevnijim gostima. Čak i više od toga, jer činjenica je da gosti ovo mjesto i sljedeće godine ponovo biraju.

Ponuda smještaja u Jezerima

Search

Search by Date Range Availability
Search by Additional contents